Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Σαρωνικός κόλπος

Σαρωνικός κόλπος


Ο Σαρωνικός είναι ο γνωστότερος ελληνικός κόλπος από ην αρχαιότητα, στις ακτές του οποίου αναπτύχθηκαν ιστορικές πόλεις, όπως η Αθήνα , ο Πειραιάς, κ.ά. καθώς και αρχαία ιερά, όπως στο Σούνιο, την Αίγινα κ.ά.

Όνομα - θέση


Το όνομά του οφείλεται στον αρχαίο βασιλιά της Τροιζήνας τον Σάρωνα. Αποτελεί εγκόλπωση του Αιγαίου που ορίζεται βόρεια από τις ακτές του νομού Αττικής, βορειοδυτικά και δυτικά από τις ακτές της Μεγαρίδας, του νομού Κορινθίας και νοτιοδυτικά από τις ακτές του νομού Αργολίδος. Οι άκρες του οριοθετούνται από τη νοητή γραμμή των ακρωτηρίων Σουνίου (βόρεια) και Σκύλλαιο της Τροιζήνας (νότια).

Γενικά


Στις ακτές του Σαρωνικού δημιουργήθηκαν οι σημαντικότερες βιομηχανικές, λιμενικές, ναυτικές και ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις της Χώρας. Μαζί με τον Αργολικό Κόλπο αποτελούν διοικητικά και γεωγραφικά τη περιφέρεια του Αργοσαρωνικού. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού υπάγονται διοικητικά στη Nομαρχία Πειραιώς, (μία εκ των τεσσάρων νομαρχιών στις οποίες διαιρείται η Περιφέρεια Αττικής) στην οποία υπάγονται και τα ιδιαίτερα απομακρυσμένα από την Αττική νησιά: τα Κύθηρα και Αντικύθηρα που βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου.

Ο Σαρωνικός κόλπος έχει ιδιαίτερη ναυτιλιακή σημασία τόσο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες πολλών εκ των οποίων αποτελεί αφετηρία αλλά και από το γεγονός ότι συνδέει μέσω ισθμού Κορίνθου το Αιγαίο πέλαγος με το Ιόνιο.

Ακτογραφία Σαρωνικού

Οι ακτές του Σαρωνικού παρουσιάζουν γενικά έντονο κατακόρυφο και οριζόντιο διαμελισμό. Οι βορειοανατολικές ακτές με εξαίρεση τη περιοχή Σουνίου είναι σχετικά ομαλές. Αντίθετα οι βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές είναι σχετικά απότομες. Αυτό συμβαίνει από το γεγονός ότι στο βόρειο τμήμα του κόλπου εκβάλλουν ο Ιλισσός και ο Κηφισός με συνέπεια να δημιουργούν μεγάλες ποταμοθαλάσσιες αποθέσεις. Κυριότερα ακρωτήρια είναι του Σουνίου και το Σκύλαιο Τροιζήνας

Όρμοι Σαρωνικού

Κυριότεροι επιμέρους όρμοι (κολπίσκοι) του Σαρωνικού είναι: της Αναβύσσου, Βάρης, Βουλιαγμένης και Φαλήρου, ακολουθεί ο Κόλπος της Ελευσίνας και ο όρμος της Σαλαμίνας. Δυτικά παρά τον Ισθμό Κορίνθου, οι: του Καλαμακίου, των Κεχριών, της Αλμυρής και το Φραγκολίμανο. Τέλος νότια ο όρμος Σοφικού, και ο κόλπος Επιδαύρου.

Χερσόνησοι

Κυριότεροι χερσόνησοι είναι του Πειραιά (η Πειραϊκή χερσόνησος) και η χερσόνησος των Μεθάνων.

Νησιά Σαρωνικού (νομαρχία Πειραιώς)

Τα νησιά του Σαρωνικού κατ΄ αλφαβητική σειρά είναι:


Παράκτια χωριά Σαρωνικού (νομαρχία Ανατολικής Αττικής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου