Σελίδες

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Δήμος Σαρωνικού

Δήμος Σαρωνικού

Ο Δήμος Σαρωνικού είναι Καποδιστριακός Δήμος στην Ανατολική Κορινθία που ανήκει στον νομό Νομού Κορινθίας με 5.297 κατοίκους και καταλαμβάνει συνολική έκταση 136.578 στρέμματα .Εχει έδρα τα Αθίκια. Ο δήμος συνορεύει νοτιοανατολικά με το Δήμο Σολυγείας, βόρεια με το Δήμο Κορινθίων, δυτικα με το Δήμο Τενέας και νότια με το Δήμο Μυκηναίων του Νομού Αργολίδας. Βορειοδυτικά βρέχεται από το Σαρωνικό κόλπο. Έχει 16 οικισμούς. Περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Κατακαλίου, Γαλατακίου, Αγίου Ιωάννη και Αθικίων.

Το Κατακάλι, είναι ένα γραφικότατο χωριό που ξεχωρίζει στο ανατολικό άκρο του δήμου κοντά στα νερά του Σαρωνικού με τους απάνεμους όρμους Σιδερώνα και Λυχνάρι με το πανέμορφο πευκοδάσος που φθάνει μέχρι τα κύματα.
Κυρίαρχο στοιχείο εδώ είναι οι μεγάλες πευκόφυτες εκτάσεις και οι μαγευτικές ακρογιαλιές του.
Νοτιότερα στον ορεινό όγκο είναι το Δ.Δ του Αγίου Ιωάννη. Ένα γραφικό χωριό με πετρόκτιστα σπίτια και παραδοσιακές ταβέρνες. Στην διαδρομή από τα Αθίκια προς τον Άγιο Ιωάννη βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Δημητρίου κτισμένος το 12ο αιώνα με τοιχογραφίες από την Αποκάλυψη


Διοικητική διαίρεση του δήμου


  • Αθικίων (2.239 κάτοικοι)
  • Αγίου Ιωάννη (392 κάτοικοι)
  • Γαλατακίου (2.233 κάτοικοι)
  • Κατακαλίου (433 κάτοικοι)

Δημοτικά διαμερίσματα
Χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων στα νότια υψώματα των Ονείων ορέων, σε απόσταση 16 χλμ. από την Κόρινθο. Ανήκει στο Δήμο Σαρωνικού. Έχει 2.000 περίπου κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.
  • Γαλατάκι
    Κάτω Αλμυρή, Άνω Αλμυρή, Γαλατάκι, Θυμέλη, Λουτρά Ωραίας Ελένης, Νέα Αλμυρή, Ντράσσα, Ρυτό
Χωριό που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού. Στα ανατολικά του εκτείνεται ο Σαρωνικός Κόλπος, βόρεια υψώνεται το βουνό Όνεια και νότια η Μεγάλη κορυφή και η Αγριλέζα του Αραχναίου Όρους. Ανήκει στο Δήμο Σαρωνικού. Σήμερα το χωριό έχει περίπου 500 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
  • Κατακάλι
    Κατακάλι, Αρακούκια, Βλασαίικα, Σιδερώνα
Χωριό που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κορίνθου, κοντά στον όρμο Αλμυρής, σε υψόμετρο 70 μέτρων. Ανήκει στο Δήμο Σαρωνικού Έχει 170 περίπου κατοίκους, που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία

Η οικονομία του δήμου είναι σύνθετη και βασίζεται τόσο στην αγροτική εκμετάλλευση όσο και στον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου