Σελίδες

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

cebdcebfcf83cebfcebacebfcebcceb5ceb9cebf2 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ κ. Άγγελου Μανωλάκη με θέμα τα προβλήματα σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Κορινθίας όπως τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείου Κορίνθου, απάντησε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.
manolakis213 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Στην παρέμβασή του ο κ. Μανωλάκης αναφέρθηκε στις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τα μεγάλα προβλήματα του Νοσοκομείου Κορίνθου, όπως η υποστελέχωση κρίσιμων κλινικών (παθολογική, μαιευτική, μονάδα εντατικής θεραπείας), η ανάγκη πρόσληψης νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού και η ανυπαρξία έργων ανακαίνισης των υποδομών του που είχαν εξαγγελθεί.
Ο κ. Μανωλάκης αναγνώρισε τις προσπάθειες την παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για να αντιμετωπίσει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει συνολικά το ΕΣΥ και έλαβε τη διαβεβαίωση από τον αρμόδιο υφυπουργό ότι σε λιγότερο από ένα μήνα «…για το Νοσοκομείο Κορίνθου, κύριε συνάδελφε, σας δηλώνω ότι διορίζονται δεκατρείς ειδικοί γιατροί σε ειδικότητες που έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη το Νοσοκομείο και για τη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι τρεις θέσεις, όπως ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, χειρουργοί, ειδικότητες δηλαδή που τις είχε ανάγκη το Νοσοκομείο Κορίνθου, όπως επίσης και ένας γιατρός επιμελητής Β’ για το κέντρο Υγείας Κιάτου.»
Ο κύριος Τιμοσίδης σημείωσε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για την προμήθεια ενός αξονικού τομογράφου, ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την ανάγκη αξιολόγησης του Νοσοκομείου Κορίνθου και ενίσχυσής του καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο όπου καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα περιστατικών.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε τα πρακτικά της επίκαιρης ερώτησης με την τοποθέτηση του κ. Άγγελου Μανωλάκη και τις απαντήσεις του Υφυπουργού Υγείας.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 15.03.2011
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση):
Εισερχόμεθα στις αναφορές- ερωτήσεις του δευτέρου κύκλου.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 6806/29-11-2010 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Άγγελου Μανωλάκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και υλικών στο Νοσοκομείο Κορίνθου και στο Κέντρο Υγείας Κιάτου.
Στον ερωτώντα Βουλευτή κύριο Άγγελο Μανωλάκη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης.
Ορίστε, κύριε Μανωλάκη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η σημερινή μου επίκαιρη ερώτηση ξεκίνησε ως γραπτή ερώτηση πριν από τέσσερις περίπου μήνες, όταν νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Κορίνθου η μακαρίτισσα τώρα μητέρα μου και έζησα από κοντά τις αδυναμίες του Νοσοκομείου Κορίνθου. Μάλιστα τότε σας είχα ενημερώσει για τα προβλήματα, όπως ενημέρωσα στη συνέχεια και τον κύριο Λοβέρδο.
Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι το Νοσοκομείο Κορίνθου δεν λειτουργεί εν κενώ. Είναι μέσα στο σύστημα υγείας, ένα γερασμένο σύστημα που έχει γίνει αναποτελεσματικό, εν πολλοίς διεφθαρμένο, με παρασιτική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια γύρω από το φάρμακο, τις προμήθειες κ.λπ. Δεν ξέρω πόσα έχουμε επιτύχει να λύσουμε πανελλαδικά, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.
Η παθολογική κλινική, όπως σας είπα, ήταν υποστελεχωμένη. Τότε είχε δύο γιατρούς για πάρα πολλούς ασθενείς. Μάλιστα, ο ένας από τους δύο γιατρούς από υπερκόπωση λιποθύμησε.
Παρά τις προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού, δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Το ίδιο είχαμε και στη μαιευτική κλινική και στην παιδιατρική κλινική. Στη μονάδα εντατικής θεραπείας από τα έξι κρεβάτια λειτουργούσαν τα τρία.
Να προχωρήσω στο βοηθητικό προσωπικό; Υποστελέχωση και στους τεχνικούς. Δεν έχει μηχανολόγο-μηχανικό. Δεν έχει ηλεκτρολόγους. Έχει μόνο τρεις για τέσσερις βάρδιες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου και στα κέντρα υγείας.
Ακόμη και στο αγροτικό ιατρείο του χωριού μου, στο οποίο αποτάθηκα τότε, και που, όπως σας είπα, έχει δύο γιατρούς, αλλά δεν έχουν κανένα να τους βοηθάει -ο ένας έκανε εφημερία, ο άλλος έλειπε- και δεν μπορούσα να εξυπηρετηθώ. Έπρεπε να φέρω από την Κόρινθο ιδιώτη γιατρό.
Εν πάση περιπτώσει, αυτά τράβηξα εγώ. Καταλαβαίνετε τι τραβάει όλος ο κόσμος. Μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να χρειάζεται ένα μεγάλο lifting, έναν εκσυγχρονισμό, όμως τα περιφερειακά νοσοκομεία χρειάζονται κάτι περισσότερο.
Κυρία Πρόεδρε, θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Μανωλάκη. Η ερώτηση είναι από τις 29/11/2010 και δεν είχε απαντηθεί και έρχεται τώρα πάλι για συζήτηση.
Κύριε Τιμοσίδη, έχετε το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πράγματι, υπήρχε ένα πρόβλημα, μία καθυστέρηση στην απάντηση σε ερωτήσεις συναδέλφων. Το αντιμετωπίζουμε, έχουμε προχωρήσει αρκετά. Εγώ θέλω να ζητήσω την κατανόηση και τη συγγνώμη σας, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο μεγάλο όγκο των ερωτήσεων που απευθύνονται προς το Υπουργείο. Καταβάλλεται μία προσπάθεια και έχουμε βελτιώσει πολύ τα πράγματα.
Αναγνωρίζω το γεγονός ότι δεν ήταν στις προθέσεις πολλών συναδέλφων να έρθουμε εδώ στη Βουλή για να απαντήσουμε. Όμως, επειδή ο Κανονισμός το επιβάλλει -και σωστά κάνει, γιατί αλλιώς θα χανόταν η ερώτηση- γίνεται μία προσπάθεια να αλλάξουμε αυτή την εικόνα.
Βεβαίως, η ερώτησή σας έγινε σε μία πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή για την οποία εκφράζω και πάλι τα συλλυπητήριά μου. Θέλω να σας ευχηθώ να είστε δυνατός, για να θυμάστε τη μητέρα σας. Ήταν όμως και μία περίοδος όπου τότε καταβάλαμε μία μεγάλη προσπάθεια για να διορίσουμε όσο γινόταν περισσότερους και από νοσηλευτικό, αλλά και από ιατρικό προσωπικό. Θέλω να σας ενημερώσω και να ενημερώσω και τους συναδέλφους σήμερα εδώ στην Ολομέλεια της Βουλής ότι πετύχαμε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα.
Καταφέραμε να διορίσουμε συνολικά όλο το 2010 περίπου 3.100 νοσηλευτές. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος όγκος απ’ αυτούς τους νοσηλευτές έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες του 2010. Είχε σημασία να τρέξουμε όπως και περίπου 570 γιατρούς στο τελευταίο διάστημα του 2010. Το τονίζω αυτό ιδιαίτερα, γιατί όπως ξέρετε, κύριε συνάδελφε, εμπίπτουμε το 2011 στο διορισμό με τον κανόνα πέντε να συνταξιοδοτούνται και να διορίζεται ένας.
Έτσι, λοιπόν, καταφέραμε πολλά από τα κενά τα οποία σημειώνετε και αναφέρετε στην ερώτησή σας να έχουν καλυφθεί σε ένα σημαντικό κομμάτι, σε ένα σημαντικό μέρος. Επίσης, η τελευταία απόφαση από το Υπουργείο Εσωτερικών και από το Υπουργείο Οικονομικών να δοθεί προτεραιότητα στο διορισμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η τελική απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, δίνει μια ανάσα σε πάρα, πάρα πολλά νοσοκομεία της χώρας.
Έτσι, λοιπόν, για το Νοσοκομείο Κορίνθου, κύριε συνάδελφε, σας δηλώνω ότι διορίζονται δεκατρείς ειδικοί γιατροί σε ειδικότητες που έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη το Νοσοκομείο και για τη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι τρεις θέσεις, όπως ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, χειρουργοί, ειδικότητες δηλαδή που τις είχε ανάγκη το Νοσοκομείο Κορίνθου, όπως επίσης και ένας γιατρός επιμελητής Β’ για το κέντρο Υγείας Κιάτου.
Το ίδιο συνέβη και με νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μανωλάκης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Πράγματι, κύριε Υπουργέ και οι δικές σας προσπάθειες και του κ. Λοβέρδου έχουν καρποφορήσει σε έναν βαθμό, όμως υπάρχουν προβλήματα.
Θεωρώ θετικό ότι τελειώνει η ψυχιατρική κλινική. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, που θα βοηθήσει την ψυχική υγεία της περιοχής. Όμως, όταν θα λειτουργήσει καταλαβαίνετε ότι θα απορροφήσει πολλούς και από τους γιατρούς και από το νοσηλευτικό προσωπικό και πάλι θα έχουμε υποστελέχωση. Αυτό το θέτω υπ’ όψιν σας.
Όμως, θέλω να μου απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά: Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του Νοσοκομείου Κορίνθου; Η κοινωνία έξω δεν ξέρω κατά πόσο είναι. Μάλλον έχει πολλές ενστάσεις. Πώς αξιολογείτε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κορίνθου; Την έχετε αξιολογήσει; Πώς λειτουργεί, δηλαδή, το Νοσοκομείο; Πάει καλά; Έχω την εντύπωση ότι έχουμε πολλά προβλήματα, παρά τα θετικά τα οποία αναφέρατε. Θα σας αναφέρω μερικά.
Όπως ξέρετε το Νοσοκομείο αυτό χτίστηκε πριν από μερικά χρόνια επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, επί Σημίτη. Τότε είχε προγραμματιστεί να ανακαινιστεί η παλιά πτέρυγα με το ΕΣΠΑ, με το παλιό τρίτο πακέτο. Δεν έχει γίνει, όμως, τίποτα ακόμη.
Το ΚΑΦΚΑ, που λειτουργεί δίπλα, το έχετε αξιολογήσει; Τι σχεδιασμό έχετε για το ΚΑΦΚΑ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ την περιοχή;
Κύριε Υπουργέ, σε σχέση με τον «Καλλικράτη» ακούγονται διάφορα: για συνενώσεις -όπως έχουμε σήμερα για τα σχολεία- νοσοκομείων, κέντρων υγείας κ.λπ.
Πρέπει να σας πω ότι το Νοσοκομείο Κορίνθου είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην Πελοπόννησο, διότι βρίσκεται στον εθνικό άξονα Κόρινθος-Πάτρα, με ένα σωρό ατυχήματα και άλλα.
Υπάρχουν και θεσμικά προβλήματα, όπως το οργανόγραμμα που πρέπει να αναθεωρηθεί.
Θυμάμαι τον κ. Γιακουμάτο πριν από χρόνια που είχε δώσει μερικά χρήματα να φτιαχτούν τα μαγειρεία. Ακόμη δεν έχουν φτιαχτεί! Μάλιστα, μερικά άτομα από το προσωπικό -τραπεζοκόμοι και άλλοι- μαθαίνω ότι μετακινούνται προς την Αχαΐα. Μου δίνεται η εντύπωση ότι ακόμη δεν έχουμε βρει το δρόμο μας.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να δείτε το θέμα προσωπικά, όπως προσωπικά βλέπετε βέβαια και όλα τα νοσοκομεία και να μπει μια τάξη. Γιατί φοβάμαι ότι μπορεί εσείς να έχετε τις καλύτερες προθέσεις και τον καλύτερο σχεδιασμό, αλλά όπως ξεδιπλώνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην κοινωνία δημιουργούνται άλλες εντυπώσεις.
Διάβασα σε ένα δημοσίευμα ότι είχε έρθει το ΣΔΟΕ κάτω σε μας. Τι έκανε; Ακούω για τους γιατρούς στην κορινθιακή κοινωνία. Φυσικά υπάρχουν και πάρα πολύ καλοί γιατροί και καλό νοσηλευτικό προσωπικό. Αλλά όπως και εδώ, όπως και παντού, δεν είναι όλοι το ίδιο. Υπάρχουν και γιατροί που είναι διεφθαρμένοι. Πιάσατε κανέναν; Κάτι πρέπει να γίνει και να δοθεί το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει. Μην πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.
Είμαι σίγουρος ότι πέρα από αυτά που είπατε στην πρωτολογία σας, θα βρείτε και πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν, ώστε το Νοσοκομείο Κορίνθου να γίνει ακόμη καλύτερο.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Σας ευχαριστούμε, κύριε Μανωλάκη.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, κατανοώ την ένταση, με την οποία αναφέρατε όλα αυτά που είπατε προηγουμένως. Έχετε θίξει τις πληγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που χρόνια προσπαθούμε να κλείσουμε. Όμως, είναι πάρα πολύ δύσκολο να το πετύχουμε.
Καθημερινά δίνουμε έναν αγώνα να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Και το τονίζω ιδιαίτερα αυτό, γιατί πρέπει να σας πω ότι καλύπτουμε τις ανάγκες για οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα. Χρειάζεται, όμως, αυτή την προσπάθεια να την κάνουμε όλοι και εμείς ως ηγεσία του Υπουργείου και οι ΔΥΠΕάρχες και οι διοικητές των νοσοκομείων.
Θέλω να σας πω με την ευκαιρία της ερώτησής σας ότι αξιολογούνται όλοι, όπως αξιολογούμαστε και όλοι μας. Σήμερα τελείωσε η πέμπτη μηνιαία περιοδεία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, ο οποίος επισκέφθηκε τις έδρες των υγειονομικών περιφερειών. Εδώ και πέντε μήνες έχει γίνει αξιολόγηση της προσπάθειας των διοικήσεων σε επίπεδο μηχανοργάνωσης, εφαρμογής και λειτουργίας του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Έχουν, επίσης, βαθμολογηθεί και αξιολογηθεί και οι διοικήσεις των νοσοκομείων.
Όπως γνωρίζετε ίσως -το έχει πει πολλές φορές και ο Υπουργός ο κ. Λοβέρδος και εγώ σ’ αυτή την Αίθουσα- θα αξιολογηθούν οι διοικήσεις και όπου απαιτηθεί να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, παρεμβάσεις, αλλαγές, αυτές πολύ σύντομα θα γίνουν από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου.
Γι’ αυτό είχαμε ξεκαθαρίσει από την ανάληψη των καθηκόντων μας προς πάσα κατεύθυνση ότι όλοι μας θα κριθούμε. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει πως εμείς αναμένουμε ότι θα έχουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια απ’ όλους. Και έχουμε πετύχει πράγματα και στο δικό σας νοσοκομείο.
Το ΚΑΦΚΑ που αναφέρατε, είναι ένα από τα καλύτερα που λειτουργούν και προσφέρει υπηρεσίες στην περιοχή.
Το, δε, νοσοκομείο σωστά επισημαίνετε ότι είναι πάνω σε έναν κόμβο και πρέπει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο τέτοιο ώστε να μην αντιμετωπίζει μόνο τα περιστατικά του Νομού, αλλά και τα περιστατικά που θα προκύπτουν από τον εθνικό δρόμο ο οποίος μεταφέρει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας από την πλευρά της Αχαΐας, αλλά και από την Ήπειρο. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να ενδυναμωθεί.
Όπως σας ανέφερα προηγούμενα, σύντομα, σε λιγότερο από ένα μήνα, θα έχουμε το διορισμό δεκατριών γιατρών στο νοσοκομείο, ενώ στο Κιάτο ενός γιατρού παθολόγου.
Επίσης, διορίστηκε πριν από ένα, ενάμιση μήνα μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού.
Βέβαια, πρέπει να σημειώσω ότι είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για την προμήθεια ενός αξονικού τομογράφου δεκαεξάτομου, ο οποίος θα βοηθήσει πάρα πολύ το έργο των γιατρών και θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των συμπολιτών μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι υπήρχαν τα προβλήματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας, όπως έλλειψη γαζών και άλλων υλικών. Ήταν κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να είχε προβλεφθεί. Αυτό, όμως, που μπορώ να σας πω είναι ότι «τρέχουν» εκατόν είκοσι διαγωνισμοί προμήθειας διαφόρων υλικών για τις ανάγκες του νοσοκομείου, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει κανένας διαγωνισμός κι έτσι η προμήθεια γινόταν -όπως ξέρετε κι εσείς- μόνο με εξωσυμβατικό τρόπο. Δεν μπορούσε, όμως, να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες.
Νομίζω ότι κι εσείς θα αναγνωρίσετε πως γίνεται μία προσπάθεια. Έχουμε, όμως, πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Αγωνιζόμαστε, όμως, γι’ αυτό.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.