Ο Δήμος Σολυγείας περιλαμβάνει τα Δημοτικά Διαμερίσματα Σοφικού, Κόρφου και Αγγελοκάστρου. Έδρα του Δήμου είναι το Σοφικό, 30 χλμ. νοτιοανατολικά από την Κόρινθο, χτισμένο μέσα στην κατάφυτη από πευκοδάση, περιοχή της Ανατολικής Κορινθίας, που φτάνουν μέχρι τις ακτές του Σαρωνικού. Ο Δήμος χαρακτηρίζεται από μαγευτικούς όρμους και δαντελένιες παραλίες από τους οποίους ξεχωρίζει ο όρμος του Κόρφου για την έντονη τουριστική του κίνηση. Στον ανατολικό ορίζοντα της Κορινθίας αναγνωρίζεται εύκολα ο ορεινός όγκος του Τζάλικα (780μ.) που είναι η ψηλότερη κορυφή της Χερσονήσου Σολυγείας.
Η οικονομία της περιοχής βασίζεται κυρίως στην αγροτική εκμετάλλευση, τον τουρισμό και τις οικοδομικές κατασκευές.
Επιλέξτε Δημοτικό Διαμέρισμα για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες:
Σοφικό - Κόρφος - Αγγελόκαστρο
Η περιοχή έχει να επιδείξει πληθώρα ιστορικών εκκλησιών και μονών με αξιοθαύμαστη και σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογράφηση. Στην κοιλάδα του Λαρισίου, στη συνοικία "Κοκκινιά", μέσα στο χωριό, ο Ναός των Ταξιαρχών, 12ου αιώνα, κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Οι δύο κίονες που στηρίζουν τον τρούλο είναι ρυθμού ιωνικού, ενώ τα επιθήματα των κιονόκρανων κοσμούνται από ανάγλυφα φύλλα καλάμου και ακάνθου. Περίσσιας ομορφιάς οι τοιχογραφίες 16ου αιώνα -έργα αυστηρής κρητικής τέχνης. Στο χωριό ξεδιπλώνονται ανηφορικά ο Ναός του Αγίου Γεωργίου (1700), ο πρόσφατα ανακοινισμένος Ναός της Ευαγγελίστριας στη συνοικία "Κοκκινιά" και ο Ναός της Αγίας Τριάδας στη θέση "Λαρίσι".
Το οδοιπορικό προς την κορυφή του λόφου καταλήγει στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γυναικείο μοναστήρι του 12ου αιώνα, στη διασταύρωση του δρόμου της Επιδαύρου που οδηγεί στο Σοφικό. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση ανήκουν σε έναν μεγάλο αρχαιοελληνικό ναό της Αφροδίτης, τα οποία σήμερα είναι διάσπαρτα στον περίβολο του μοναστηριού.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Παρασκευής μικρών διαστάσεων, χτισμένος το 1617, σε ρυθμό μονόχωρης Βασιλικής, με όλη την εσωτερική επιφάνεια κατάγραφη από τοιχογραφίες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η σκηνή που παριστάνει χορό νεαρών γυναικών σε τοπίο της περιοχής του Σοφικού, που εικάζεται ότι πρόκειται για το χορό Γεμ που χορεύεται το Πάσχα. όλες οι τοιχογραφίες είναι σημαντικές από λαογραφική άποψη.
Άλλος ένας Ναός που συμπληρώνει το τοπίο των εκκλησιών είναι από κοινού αφιερωμένος στους Αγίους Νικόλαο και Δημήτριο, χτισμένος το 1780 σε ρυθμό καμαροσκέπαστης Βασιλικής, με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την καθημερινή ζωή των Σοφικιτών του 18ου αιώνα.
Στην παραλία του Σοφικού το ενδιαφέρον κεντρίζουν δύο πραγματικά όμορφοι και γαλήνιοι όρμοι, ο όρμος του Αμονίου και το Καλογερολίμανο. Με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι την άμμο, είναι ιδανικός τόπος για την λάτρη του ελεύθερου κάμπινγκ, που μπορεί άνετα να στήσει τη σκηνή του στη σκιά τους.
Το Δ.Δ. του Σοφικού αποτελείται από τους παρακάτω οικισμούς:
ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΗΣ
ΚΙΟΥΡΚΑΤΙ
ΜΟΝΗ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΗΣ
ΠΕΥΚΑΛΙ ή ΑΜΟΝΙ
ΦΡΑΓΚΟΛΙΜΑΝΟ
Κόρφος Αφήνοντας τον κύριο δρόμο, με κατεύθυνση ανατολικά στα όρια του νομού, μέσα από μία απολαυστική διαδρομή, ο επισκέπτης καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι Κόρφος. Πρόκειται για ένα θαλασσινό κόλπο, προστατευμένο από όλους του καιρούς, με μια μικρή αμμουδερή παραλία και καταγάλανα νερά. Το κλίμα υπέροχο, ιδανικό για ήσυχες διακοπές πάνω στο κύμα, με πολλά μικρά ξενοδοχεία με υπέροχη θέα, ιδανικά και για χειμωνιάτικη διαμονή. Αρκετές και οι ψαροταβέρνες, με ψάθινες καρέκλες και τραπεζάκια κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα! Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Κόρφου συντηρείται το ξωκλήσι της Παναγίας του Στείρι, κάποτε ναός ενός μοναστηριού, πιθανότατα του 11ου αιώνα, με περίσσειας ομορφιάς αγιογραφίες του 1668, έργα του αγιογράφου Θεόδουλου Κακκαβά. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τα ερείπια των κελιών του μοναστηριού όπου ασκήτευσε για ένα διάστημα και ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης. Για τους λάτρεις του ελευθέρου κάμπινγκ, το ερημικό αυτό μέρος θα μπορούσε άνετα να φιλοξενήσει μια διανυκτέρευση στην ύπαιθρο. Νοτιότερα του Κόρφου, ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στα εντυπωσιακά κάθετα βράχια του φημισμένου όρμου Σελώντα και στην αμμουδερή παραλία στο μυχό του, που ανασύρει μνήμες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ήταν το καταφύγιο του υποβρυχίου "Παπανικολής". Από εδώ εύκολα ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου μετά από 30 χλμ., με μια διαδρομή που πνίγεται μέσα στο πευκόφυτο δάσος. Το Δ.Δ. του Κόρφου αποτελείται από τους παρακάτω οικισμούς: * ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
Αγγελόκαστρο Κοντά στο Σοφικό βρίσκεται το χωριό του Αγγελόκαστρου, ένα χωριό κτηνοτρόφων με ωραία πέτρινα σπίτια και αρκετούς κατοίκους. Οι πολλές εκκλησίες που υπάρχουν στην περιοχή αποτυπώνουν την ευσέβεια των κατοίκων και την εκκλησιαστική πορεία της μικρής αυτής χριστιανικής κοινωνίας. Ο επισκέπτης αξίζει να δει το Ναό του Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι λιθόκτιστος, με θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες, που για πολλούς αιώνες ήταν το κέντρο της θρησκευτικής ζωής της περιοχής. Δυτικά του χωριού, στην Κοιλάδα της Λειμώνας, βρίσκεται ο ναός του Άγιου Παντελεήμονα, ενώ νότια ένας άλλος μικρός ναός του Αγίου Νικολάου, λιθόκτιστος, επιμήκης, θολωτός. Μέσα στο χωριό βλέπουμε το Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με το ξύλινο τέμπλο και τις θαυμάσιες φορητές εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Άλλοι ναοί νεωτέρων χρόνων είναι: ο ανακαινισμένος Ναός του Αγίου Γεωργίου, ο Ναός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Στην κορυφή του παρακείμενου υψώματος του χωριού βρίσκεται το Φρούριο, έκτασης 4 στρεμμάτων. Αποτελείται από ακρόπολη με πύργο κατοπτεύσεως και αυλή από πύργους και οικίσκους καθώς και σκεπαστούς δρόμους, ενώ έξω από την αυλή υπάρχουν ερείπια ρωμαϊκού οικίσκου. Το πάχος του τείχους είναι 1-1,2μ. Χρησιμοποιούνταν για την ασφαλή διέλευση ανθρώπων και αγαθών από την Πιάδα ως την Ακροκόρινθο. |
ευρύτερες με υ στον τίτλο διορθώστε το
ΑπάντησηΔιαγραφή